Sommaren är här..äntligen!

Åh vilken kväll.. satt på ute på balkongen med tända ljus och härlig musik och läste.. kändes som en kväll utomlands.. så härligt! Äntligen är sommaren som man har längtat så efter här.. I morgon har jag planer på att ta en hel dag på cykel om vädret tillåter. Tänkte ta med mej kamera och fota lite.. Kram o natti!

 


Jämförelse av bröd i livsmedels butik


CarbZone har under 2006-2007 testat och jämfört några av de mest populära hälsobröden som du hittar i din livsmedelsbutik. Nedan hittar du en sammanställning på innehållet.

  CarbZone Low Carb Bröd Axa Gi Havre
 
bild från Axa
Energi 1118kj/267kcal 953kj/228kcal 1050kj/250kcal
Protein                 26                   20 11
Kolhydrater                 15.4                11 38
Socker               0                 0 2
Fett 11.2 12 6.5
Fiber 6.4                13 5.5
Övrigt Fettet kommer ifrån rapsolja och solrosfrön. Fettet kommer ifrån rapsolja, linfrön, psylliumfrön och solrosfrön. Innehåller emulgeringsmedel (E471, E472e), surdegspulver.

 

Produkt Axa Gi-ruta AXA Harmoni Fullkorn Paulúns GI Bröd
 
bild från Axa

bild från Axa

bild från Pauluns
Energi 1050kj/250kcal 950kj/230kcal 1207kj/290kcal
Protein 12 9.5 19
Kolhydrater 37 36 28
Socker 4 5.5 0
Fett 6.5 5 10.7
Fiber 7 7 3.4
Övrigt Innehåller emulgeringsmedel (E471, E472e), surdegspulver. Innehåller socker, sirap, och emulgeringsmedel (E472e). Ganska mycket kolhydrater och lite fiber.

 

Produkt Pågen Leva Pågen Rosta Pågen Äntligen
 
bild från Pågen

bild från Pågen

bild från Pågen
Energi 950kj/220kcal 1050kj/250kcal 1000kj/240kcal
Protein 11 9.5 10
Kolhydrater 36 47 43
Socker 6.5 3 3.5
Fett 4 2 3.5
Fiber 10 3.5 6
Övrigt Innehåller socker, sirap och äpplesylt.       Härdade fetter!      Härdade fetter!

 

Produkt Pågen Lingongrova Friggs Osaltade riskakor WASA Havre
 
bild från Friggs

bild från Wasa
Energi 1050kj/375kcal 1600kj/360kcal 1460kj/345kcal
Protein 8.5 7 13
Kolhydrater 47  80 61
Socker 9.0 2 2.3
Fett 3.5 3 5.3
Fiber 6 3.5 10
Övrigt    Härdade fetter!    

Källa: pagen.se, axasportclub.com, pauluns, wasa, friggs.se, konsumentsamverkan.se


Bra bröd?

NyStart! Blåbär innehåller blåbär som är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt.

Att leva en Low Carb Livsstil har nu blivit ännu enklare
. NyStart! Blåbär innehåller 7% fiber, 7% fett, och 27% protein, och ger dig en bra start på dagen.

Innehåller: Vatten, vetegluten, vetemjöl, linfrö, kruskakli, vegetabilisk olja av raps, solrosfrö, betfiber, blåbär, jäst och salt.

Förvaring: ej över normal rumstemperatur.
Bakad: I Sverige för CarbZone


Blåbärsfluff

Vispa 3 äggvitor till hårt skum vispa ner ca 3 msk sötningsmedel av valfri sort.

Blanda blåbär och kesella lätt och blanda i äggröran.

Häll i en bunke och ställ in i kylen några timmar. KLart=)

Choklad bollar

1/2 burk vanlij kesella
200 lätt kesella
2 dl havregryn
1 dl Kakao
Söta efter behag.

Rör ihop allt och rulla i kokos eller i hackade pumpafrön, jag tog även hackade rostade sötmandlar.


Plättar low carb

Ingredienser till ca 6 st små pannkakor/plättar;

  • ca 200 g äggvita
  • 1 st äggula
  • 1 dl yoghurt naturell, lätt
  • 20 g pofiber
  • ca 1 ts vaniljsocker/bakpulver
  • Canderelströ efter smak
  • Några droppar vaniljarom
  • Lite kanel
Gjorde vanilj kesella på ca 150 g lätt kesella med vaniljarom och sött efter smak (fast kesella utan smakar går också utmärkt för den som vill det ha mindre sött!).

 frusna hallon  tinade jag ochvarvarde jag med småpannkakorna, vaniljkesellan och hallonbär  Gott!

Hela småpannkaksröran innehåller 233 kcal totalt

Fett 29%
Kolhydrat 21%
Protein 50%


RAW CAROB PULVER

carobpulver kommer från vildvuxna carobträd i Italien och har en fyllig och söt smak. Det är ett fint pulver som kan användas som smakförhöjare i alla möjliga recept, speciellt i chokladdesserter.

 

Vanlig carobpulver prepareras vid ca 70C° medan detta raw food pulver inte upphettas till mer än 37 C°.

Carob brukar ofta betraktas som ett hälsosamt alternativ till choklad men den är så mycket mer! Det går till exempel utmärkt att blanda carob med choklad till en söt och nyttig drink som innehåller det bästa av två världar: både chokladens höga halt av magnesium och carobens höga halt av kalcium.

 

Carob är en grönsak som kommer från det ständigt grönskande carobträdet (Ceratonia siliqua). Det är egentligen en buske som formas till ett träd. Den har sitt ursprung runt Medelhavet men odlas numera även i anda varma delar av världen så som i Florida och Kalifornien. Denna produkt kommer ifrån Turkiet och är vildvuxen, obesprutad och full av näring. Det tar hela 6-8 år för ett carobträd att ge frukt. Den fortsätter sedan att ge frukt i hundra år. Ett fullvuxet carobträd får flera 100 kilo frukt per år.

 

Carobfruktens kapslar är rödbruna och kan bli upp till 30 cm långa. Carob har använts som föda i mer än 5000 år och kallas även Johannesbröd eftersom Johannes döparen åt den under sin tid ute i det vilda (Matt 3:4). Ordet ”karat” som används för att värdera guld och diamanter kommer från det arabiska namnet för carobfrön på grund av frönas olika form och vikt.

 

Eftersom carobnektar tillverkas vid en låg temperatur är den en renare produkt än molass som är vanligt förekommande. Samtidigt har carob samma fylliga och söta smak som molass.

 

Carob innehåller många viktiga näringsämnen. Den innehåller lika mycket vitamin B1 som sparris och jordgubbar, lika mycket niacin som limabönor, linser och ärtor, och mer vitamin A än aubergin, sparris och rödbeta. Den innehåller dessutom vitamin B2, kalcium, magnesium, potassium och spårmineralerna järn, mangan, krom, koppar och nickel. Carob innehåller ungefär 8% protein och mycket fibrer. Jämfört med choklad innehåller carob 3 gånger mer kalcium, en tredjedel mindre kalorier och 17 gånger mindre fett. 

carobpulver kommer från vildvuxna carobträd i Italien och har en fyllig och söt smak. Det är ett fint pulver som kan användas som smakförhöjare i alla möjliga recept, speciellt i chokladdesserter.

 

Vanlig carobpulver prepareras vid ca 70C° medan detta raw food pulver inte upphettas till mer än 37 C°.

Carob brukar ofta betraktas som ett hälsosamt alternativ till choklad men den är så mycket mer! Det går till exempel utmärkt att blanda carob med choklad till en söt och nyttig drink som innehåller det bästa av två världar: både chokladens höga halt av magnesium och carobens höga halt av kalcium.

 

 

 

 

 
Raw Carob Pulver 100g


Mindfluens övning

Den här övningen handlar om att observera när andra ler mot dig. Varje dag ska du observera de leenden du får, oavsett vem du får dem av – spärrvakten, din älskade, din kompis eller lärare, grannen eller ettåringen du får ögonkontakt med på gatan.

Sedan väljer du ut tre, och dem anstränger du dig att komma ihåg – fix them firmly in your memory, hade man sagt på engelska. På kvällen, innan du ska somna, fokuserar du sedan på dagens tre utvalda minnen. Försök att bara vara i leendet, att inte börja analysera eller döma vare sig situationen, den andre, eller dig själv. Om du får dömande tankar – låt dem bara gå och fokusera tillbaka på leendet.
Första två dagarna kan du nöja dig med att observera och minnas överhuvudtaget. Från dag tre försöker du att fokusera på dina tre leenden först i två minuter, sedan ökar du tiden med en minut per kväll. Om det går lätt ökar du tiden. Är det svårt minskar du den.

Observera vad som händer med dig. Hur påverkas du av att rikta din uppmärksamhet mot andras leenden? Hur påverkas du av att minnas ansikten som lett emot dig?


LCHF polarbröd


- 1/2 burk Keso (låt den rinna av)
- 1,5- 2,0 dl riven ost
- 3 stk ägg
- Salt, pepper, pizzakrydder, oregano, basilikum mv.

Hårdvispa äggvitorna - ha gärna i lite salt för att få det ordengligt styvt.

Mosa keson och äggulorna tillsammans med en stavmixer eller med en sked. Rör in den rivna osten med en slickepott. Krydda därefter med salt, vit pepper, pizzakrydder mv. etter smak. Vänd så forsiktigt in de vispade äggvitan. Du kan också ha i tex finskuren skinka eller finskuren, stekt bacon i röran om du vill.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut röran med en sked. Jag brukar ha på lite mer pizzakrydda när jag lagt ut smeten på plåten - mest för utseendets skull. Det blir ca 8-10 stycken OE Polarbröd beroende på hur stora du vill ha dem. Kom ihåg att de flyter ut under gräddning. Grädda på ca 175°C i ca 20 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.


Hemma spa


stoppade ner fötterna i ett fotbad med fotsalt. Filade dem fint.
Efter filning så fick fötterna sig en liten inpackning som arbetades in på rena, torra fötter. Inpackningen bestod av:

1 dl socker
(slipeffekt)
1 msk yoghurt (återfuktande)

Avslutningsvis smorde jag in fötterna med olivolja och drog på mig ett par strumpor och jag kan känna hur mjuka fötterna är. En kort stund för mig själv och batterierna är laddade igen.

En tanke...

Ni vet hur man ibland kan få en tanke som slår rot i ens huvud .
Som ett litet frö som sås och får näring för att kunna växa sig till en allt större och större tanke .
Och man kan inte riktigt släppa den där tanken . Utan den finns där ständigt . Hela tiden .
Den följer alltid med dig precis som det är en del av dig egen skugga .
Mitt frö har fått mig att tänka tillbaka lite .
Det har fått mig att sitta och tänka tillbaka lite på det som varit . Känna lite nostalgisk känsla.
Känna hur vi människor kan ändras . Hur vi hela tiden formas av världen omkring oss.
Det är egentligen ganska lustigt det där.
Hur tiden formar en till nya bättre , eller ibland sämre versioner av oss själva . 
Hur vägsjäl i livet kan få oss börja agera annorlunda som person .
Och att detta ständigt kommer hålla på tills vi drar vårt sista andetag .
Att livet bara är en lång resa där vi hela tiden kommer att få lära oss nya saker för varje sekund klockan tickar.
Det finns ingen gräns , förutom du själv.
Vi kommer att göra fel . Och vi kommer lära oss av våra misstag . Vi kommer att vara glada och vi kommer att vara ledsna . Det måste ju finnas dåliga saker i livet för att de bra ska kunna anses som bra .
Annars hade ju allt i livet varit på samma nivå hela tiden .
Och vi kommer ta lärdom av det som händer .
Vi blir äldre och vi kommer att agera på det viset .
Vissa kanske tycker att jag har gjort en negativ utveckling och vill ha tillbaka "den gamla" Lena . En del tycker tvärtom om.
Men vet ni vad . Det finns ingen gammal Lena. Jag kommer alltid vara samma Lena bara det att jag har vuxit.

HA EN BRA DAG

Köttfärsgratäng med vitkål och curry



 4 pers

Sätt ugn på 225 grader

skala och finhacka 1 gul lök. strimla 1/2 vitkålshuvud ca 700 g fint. Fräs lök och kål i smör ca 10 min utan att det tar färg.

Tillsätt 1 msk curry och fräs lite ytterliggare. Låt sedan blandningen svalna.

Blanda 400 g köttfärs, 1 ägg 1 1/2 salt 2 krm peppar. Tillsätt kålblandningen och rör om. Lägg allt i en smord form 23x30 cm ställ in ugnen ca 20 min.


Jättegott knäckebröd jag fann...


Fisk i ugn

ca 400 g vit fisk
Spenat
Broccoli
Cashewnötter
Sweet chili sås
Keso



RSS 2.0