Nyttigare sockerkaka med variation




Ingredienser
3 ägg (Kan bytas mot 1 ägg + 2 vitor)
3 dl socker (kan bytas mot 1 dl socker + sötningsmedel motsvarande 2 dl socker)
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smaksättning:
Se nedan.



Gör så här:
Vispa ägg och socker. Häll i kokande vatten skvättvis. Blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smord (med rapsolja) och bröad form, 1½ liter.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 35 - 40 minuter.

Denna kaka blir hög, lätt, porös och mycket hållbar. Passar därför bra till tyngre kakfyllningar (äppelkaka och dylikt) i en öppen, rund form.

Variation:
Pepparkaka - 1 tsk kanel, 1 krm nejlikor och 1 krm ingefära
Chokladkaka - 3 msk kakao + gärna 1 tsk lingonsylt
Citronkaka - saften och skalet av 1 citron
Apelsinkaka - saften och skalet av en apelsin
Tigerkaka - dela smeten i två delar. Tillsätt 1 ½ msk kakao till den ena och 1 tsk vaniljsocker till den andra.
Kardemummakaka - 1 msk mald kardemumma
Äppelkaka - tillsätt 1 msk äppelmos eller 1 äpple i bitar.
Apelsin/solroskaka - 4 - 5 msk hackade syltade apelsinskal, lika mycket hackade solrosfrön.
Fruktkaka - 1 msk hackade russin, 1 msk hackade syltade körsbär.
Mazarinkaka - 1 tsk bittermandelessens (är syntetisk och innehåller ingen mandel) + ev glasyr - antingen vit, med essens i eller brun med kakao i.
Ananaskaka - lägg ananasringar i botten på formen, häll smeten över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0