Top 10 super mat ( av Sami Kallio)

Inte alla livsmedel är skapta lika – vissa är så packade med vitaminer, mineraler, antioxidanter, essentiella fettsyror och andra nyttiga ämnen att de bedöms vara “supermat”.

Supermat har otroliga hälsofördelar, packade med kraftfull näringsmässig slagkraft som skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar, lägre kolesterol (onda LDL kolesterolet), skyddar organ från toxiner och förbättrar matsmältningens processer. Vissa nutritionister säger även att supermat kan hjälpa dig att leva längre.

Här är 10 av de produkter som benämns som supermat och kan “boosta” din diet, inkluderar frukt, grönsaker, mejeriprodukter, baljväxter, spannmål och fisk.

Acai:
Detta exotiska bär från Amazonas har varit föremål för intensivt PR, men det finns en bra anledning till varför den är så trendig. Namngiven efter berömda nutritionisten Nicholas Perricone som hans nummer ett val av supermat och en av de kraftigaste livsmedel i världen, acai (uttalas ah-sigh-ee) innehåller en anmärkningsvärd koncentration av antioxidanter, aminosyror och essentiella fettsyror.
Den anses vara en av naturens bästa erbjudande mot tidigt åldrande tack vare sin höga enkelomättade oljesyrahalt. Oljesyra hjälper omega-3 fiskolja penetrera cellernas membran, vilket gör dem smidigare.

Yoghurt:
Det lever! Yoghurt innehåller aktiva kulturer som kallas ”nyttiga bakterier” som återställer hälsosam balans i matsmältningssystemet. Bland de mest kända kulturer är Lactobacillus acidophilus, som passerar genom magen och befolkar tarmen, som hjälper kroppen bekämpa infektioner.
En kopp innehåller 50% mer kalcium än samma mängd av mjölk, och det är fyllt av kalium, riboflavin, magnesium och fosfat.

Broccoli:
Denna korsblommiga grönsak är laddad med C-vitamin, folsyra och karotenoider, som är packad med A-vitamin och kan skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler, förbättra immunsystemets funktion och förbättra den reproduktiva hälsan.
Bara en portion (1 medel stor stjälk) ger 175 procent (skiljer sig beroende på land) av det rekommenderade dagliga intaget av K-vitamin, som hjälper till att bygga starkt skelett och spelar en viktig roll vid blodets koagulering. Bara en 1,2 dl broccoli per dag sägs också motverka ett antal cancersjukdomar, särskilt cancer i lungor, tjocktarm, ändtarm och mage.

Linser:
Bland de mest näringsrika baljväxter, linser är en bra källa för kolesterolsänkande fibrer och magert protein. De innehåller mängder av järn och B-vitaminer och är mättande, men låga på kalorier. Folat och magnesium bidrar också till värme för hjärtat och förbättrar flödet av blod, syre och näringsämnen genom kroppen.

Sötpotatis:
De tillfredsställer ditt sug efter stärkelser men är mycket nyttigare än sina vita, näringsmässigt saknade kusiner. Karotenoider, C-vitamin, kalium och fibrer är bara några av fördelarna med att äta denna välsmakande söta rotfrukt, som är rankad bland de högsta på närings skalan. Sötpotatis kan hjälpa till att stabilisera blodsockret, vilket gör dem till ett utmärkt val för diabetiker, och är relativt låg på kalorier.

Blåbär:
Gömd bland saften, djupt blålila kött av denna goda frukt är cancer-bekämpande ellaginsyra, en antioxidant som genom laboratorie forskning har bevisats bromsa tillväxten av vissa cancertumörer.
Blåbärs extrakt har också visat sig ha anti-inflammatoriska egenskaper och att förebygga smittsamma bakterier från att klamra sig fast vid väggarna i tarm, urinblåsa och urinrör.

Vild lax:
Fylld med omega-3 fetter, kan vild lax bidra till att minska risken för “plötslig-död hjärt attacker” och innehåller mängder av D-vitamin och selen för hälsosamt hår, hud, naglar och skelett.
Vild lax bör ätas med viss rädsla för kvicksilver eller överskott av föroreningar men är samtidigt mer näringsmässigt rik än odlad lax. Vild lax har också en mindre miljöpåverkan. Konsumera 110 gram 2-4 gånger i veckan för optimal nytta.

Goji bär:
De har kallats för det mest näringstäta livsmedlet på jorden, och dem smakar något i stil med salta russin. Lycium barbarum, allmänt känd som goji bär, innehåller mer C-vitamin än apelsiner, mer betakaroten än morötter och mer järn än biff. Den torkade frukten från Himalaya är också en stor källa till B-vitaminer och antioxidanter och innehåller 15 aminosyror. Goji har använts medicinskt i Kina I århundraden för att förbättra blodcirkulationen, stärka lemmar, förbättra synen, skydda levern, öka begär och för att öka immunsystemets funktion.

Kale:
En mörk, lummig bladgrönsak i samma familj som broccoli och brysselkål, kale innehåller stora mängder betakaroten, järn och folat. Det är också ett lågt kaloriinnehåll, låg kolhydrat källa av protein som är fullpackad med fibrer, vilket förbättrar matsmältnings hälsan och hjälper dig till att känna mättnad. En liten kopp full av kokt kale ger mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.

Korn:
Detta låg-glykemiska spannmål har högt värde i både lösliga och olösliga fibrer, som hjälper kroppen metabolisera fetter och främja en sund mag-tarmkanal, var för sig förstås. Äta skalat korn regelbundet sägs sänka kolesterolhalten i blodet, skydda mot cancer och hålla blodsockernivån stabil. Korn är rikt på niacin, E-vitamin, ligniner och fytokemikalier som fungerar som antioxidanter.

(Detta skriver en Australiensisk tidning med forskare)


Text tagen från Samis blogg. (text hämtad från www.samikallio.com)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0