En god anledning till att äta så naturligt som möjligt!

Många blir sjuka så att några få blir rika

Enbart i USA användes 1986 livsmedelstillsatser för över 5 miljarder dollar (40 miljarder SEK). Tio år senare använder EU, som har en mycket större befolkning, knappast mindre. 1986 beräknades den genomsnittliga västeuropén (inklusive svenskar) äta över 5 kg livsmedelstillsatser om året. Nu är det förstås mycket mer, eftersom man nu äter mycket mer mat som innehåller livsmedelstillsatser.

Kom ihåg att knappast några livsmedelstillsatser är nödvändiga. År 1900 användes ungefär 50 livsmedelstillsatser i Europa. 1997 var denna siffra uppe i över 20.300! Minst 99% av alla livsmedelstillsatser som används i Sverige och EU är "kosmetiska". Detta betyder att producenterna använder dessa livsmedelstillsatser för att göra maten mer lockande genom att ändra dess lukt, smak, färg och konsistens. Syntetiska färger är exempelvis helt onödiga. Om färger måste användas kan man använda helt naturliga sådana som framställts utan kemikalier, såsom rödbetssaft för rött och paprika för röd, orange, saffran för gult osv.

Konserveringsmedel utgör mindre än 1% av alla livsmedelstillsatser! Konservering kan även göras genom kylning, frysning, värmebehandling, torkning, saltning, sötning, kryddning, mjölksyrning, inläggning och C- vitamintillsats, osv.

För varje livsmedelstillsats finns det ett ofarligt, naturligt livsmedel.

Det är ingen konst att ersätta livsmedelstillsatser med ofarliga, naturliga mineraler eller andra ofarliga naturligt förekommande ämnen eller tillagningsmetoder.

Nästan alla livsmedelstillsatser existerar endast för att öka livsmedelsindustrins vinstmarginaler, inte för konsumentens bästa.

Kom ihåg att många livsmedelstillsatser anses vara livsfarliga och kan vara totalförbjudna i ett land, och likväl anses vara säkra och tillåtna. Skulle du riskera din egen och dina barns hälsa?

Barn påverkas mycket mer än vuxna av livsmedelstillsatser pga.

  1. sina outvecklade immunförsvarssystem och
  2. låga kroppsvikt, vilket gör att de i förhållande till kroppsvikten får i sig mer kemikalier än vuxna av samma mängd livsmedelstillsatser och
  3. den snabba celldelningen hos barn. Allt detta sammantaget gör barn mer benägna att få cancer.

 

Livsmedelstillsatser, särskilt färg- och aromämnen, orsakar många svåra allergiska biverkningar som är listade på denna sajt. Många stackars barn har genomlidit åratal av tung medicinering pga. sitt okontrollerade och ofta våldsamma beteende, som helt enkelt har orsakats av deras reaktioner på dessa livsmedelstillsatser. Många barn blir friska när dessa livsmedelstillsatser utesluts ur deras kost.

Lista på lögner (som livsmedelsindustrin vill att vi ska tro på)

  1. "Allt orsakar cancer"

"Under årtionden testade inte den kemiska industrin sina produkter på ett pålitligt sätt. När denna högst nödvändiga testning påbörjades för ett antal år sedan började man med de ämnen som misstänktes orsaka cancer. Många av dem orsakade naturligtvis cancer, och en myt uppstod om att allt orsakade cancer."

Sydney M. Wolfe, Medicine doktor

Forskningsledare för Ralph Naders Health Research Group i Washington DC.

  1. "Vad som helst i stora mängder orsakar cancer" (1)

"Talesmän för livsmedelsindustrin hävdar ofta att experiment i vilka endast höga doser av kemikalier har orsakat cancer inte är giltiga, därför att enorma mängder av vilken kemikalie som helst orsakar cancer. Faktum är att detta argument är rent lögnaktigt. Forskare har bevisat att extremt höga doseringar av många kemikalier inte orsakar cancer."

Fil. dr. Michael F. Jacobson

VD för Center for Science in the Public Interest (CSPI) Washington DC.

  1. "Vad som helst i stora mängder orsakar cancer" (2)

"Testning med höga doseringar ger oriktiga positiva resultat som visar att ämnet är cancerframkallande. Det finns över huvud taget ingen grund för det felaktiga, men ofta uttryckta påståendet att alla kemikalier skulle vara cancerframkallande eller framkalla mutationer vid höga doser. Det är helt enkelt inte sant."

Medicine och filosofie dr Samuel S. Epstein, professor i miljöhälsa och humanekologi

School of Medicine, Department of Pharmacology, Case Western Reserve University

  1. "Vad som helst i stora mängder orsakar cancer" (3) - Nu för lagstiftare!

"Cancer är dock inte någon effekt som uppstår vid hög men inte vid låg dosering. Om cancer orsakas hos försöksdjur av stora doser av en kemikalie måste vi förutsätta att även små mängder kan orsaka cancer. 1979 kom alla myndigheter som reglerar cancerframkallande kemikalier i USA överens om denna nyckelprincip. Det gjorde även International Agency for Cancer Research (en internationell cancerforskningsorganisation) som är kopplad till Världshälsoorganisationen under FN."

Kom ihåg att vävnaderna lagrar skador!

"Vi har inga som helst bevis på att det skulle finnas någon säker dos av cancerframkallande ämnen. Den vävnad som utsätts för cancerframkallande ämnen får en ny känslighet. Vävnaden lagrar skadan, så att säga. Om cellerna utsätts för ytterligare påverkan av något som helst cancerframkallande ämne, även om det bara är svagt cancerframkallande, så kan skadan utökas, så att man uppnår en nivå där en tumör utvecklas. Allt detta ger upphov till en situation där vi inte kan förutsätta att ett lågt intag av cancerframkallande ämnen skulle vara betydelselöst."

Med. dr Umberto Saffiotti, vetenskaplig ledare för Carcinogenesis, National Cancer Institute, USA.

Varning! Xylitol kan vara farligt för din råttas hälsa!

Tuggummifabrikanter ifrågasatte en studie som visade att råttor fick cancer av xylitol, men bara vid ett intag som för en människa skulle motsvara 20 000 tuggummin om året, alltså 70 stycken om dagen. Men som vi har kunnat se i ovanstående punkter, finns det risk att om en livsmedelstillsats framkallar cancer vid hög dosering kan samma tillsats orsaka cancer även vid låg dosering. Höga doseringar behövs bara pga. det låga antalet testade djur, vanligen färre än 100, ändå utsätts hundratals miljoner människor för dessa livsmedelstillsatser.

Hundratals miljoner dricker "läsk" med aspartam (Nutrasweet), acesulfam-k och sackarin eller cyklamat som alla bevisligen orsakar cancer och andra livsfarliga sjukdomar. Miljoner använder dessa sötningsmedel direkt i själva maten (t ex Canderel = aspartam, Hermesetas = sackarin, Suketter). På samma sätt borstar hundratals miljoner tänderna med tandkräm som innehåller natriumsackarin, som har samma effekt som E 954, sackarin, sackarinater (Det heter sodium saccharin på engelska och används ofta i innehållsdeklarationerna) och finns i alla tandkrämer, utom ett fåtal som finns i hälsokostbutiker. I USA får alla sackarintabletter, -pulver och -vätskor endast säljas med denna varning på förpackningen: "Varning! Denna produkt har visat sig vara cancerframkallande på laboratoriedjur". Ändå sväljer du och dina barn varje dag i åratal en del tandkräm som innehåller sackarin och/eller absorberar det direkt under tungan! På samma sätt finns de bevisat cancerframkallande E249-252 i alla charkuterier, skinka, rökt kött och fisk och all hårdost utom grön- och vitmögelostar, mozzarella och ekologisk kravmärkt ost. Dessa livsmedelstillsatser behövs inte i kött, annat än möjligen i kött på burk, för att eliminera botulismbakterier, som är dödliga, därför att köttprodukterna behandlas med värme och utsätts för luft. Ovan nämnda tillsatser används endast för att ge röd färg. Botulismbakterier kan endast överleva i en syrefri omgivning, och förstörs genom upphettning. Miljontals judar över hela världen äter charkuterier utan dessa tillsatser, utan att lida av dålig hälsa. Norge förbjöd till och med användningen av dessa farliga livsmedelstillsatser under 1970-talet, men tillät det igen efter några år pga. starka påtryckningar från livsmedelsindustrin. I ost används de bara i bakteriedödande syfte, i stället för att man hanterar mjölken på ett mer hygieniskt sätt.

Massor av människor använder vaxad tandtråd som är behandlad med paraffin,(men det står inte paraffin på etiketten, det står bara "vaxad") som är ett cancerframkallande ämne, som finns kvar mellan tänderna efter varje användning, och så småningom sväljs ned. Man ska i stället använda ovaxad tandtråd, eller sådan som är behandlad med bivax (på Apoteket kan man köpa en sort som heter "Glide").

Dessutom tuggar säkert lika många miljoner tuggummi med xylitol.

Xylitol är tillåtet i EU och Sverige. Det har visat sig att xylitol orsakar cancer hos försöksdjur (enligt forskning gjord i Storbritannien 1977). Det amerikanska livsmedelsverket (FDA) erkände året därpå att xylitol var ett cancerframkallande ämne. Det finns i så gott som alla sockerfria tuggummin och många sockerfria livsmedel som säljs i Sverige.

 

Xylitol rekommenderas av Svenska tandläkarförbundet.

 

Du kan få cancer, men du kommer i alla fall att dö med ett bländvitt leende!


Hälsofarliga färgämnen 1989 - 2000

Redan 1989 var situationen angående hälsofarliga färgämnen följande:

  1. E104 Kinolingult - Förbjudet i Norge, Kanada, Japan och USA.
  2. E110 Para-orange - Förbjudet i Norge och Portugal.
  3. E120 Karmin - Förbjudet i Norge och Spanien.
  4. E122 Azorubin - Förbjudet i Sverige, Norge, Kanada och USA.
  5. E123 Amarant - Förbjudet i Finland, Grekland, Jugoslavien, Norge, Sverige, USA, USSR, och Österrike
  6. E124 Nykockin - Förbjudet i USA och Norge.
  7. E127 Erytosin - Förbjudet i Japan och Norge.
  8. E128 Röd 2G - Förbjudet i Australien, Belgien, Finland, Frankrike, Indien, Norge, Schweiz, Sverige, USA, Västtyskland och Österrike.
  9. E131 Patentblått V - Förbjudet i Israel, Japan, Kanada, Norge och USA.
  10. E133 Briljantblått FCF - Förbjudet i Belgien, Danmark, Frankrike, Norge, Sverige, Schweiz, Västtyskland och Österrike.
  11. E142 Grön S - Förbjuden i Sverige, USA och Norge.
  12. E151 Briljantsvart BN - Förbjudet i Kanada, Norge, Spanien, Sydafrika och USA.
  13. E153 Vegetabiliskt kol - Förbjudet i USA. Finns i nästan alla lakritsprodukter, inklusive lakrits i hälsokostbutiker. Endast ett märke, "Tubis", av Terrasana använder inte E153. Tubis importeras av Biofood och är ekologiskt. (OBS! Jag har inga samband med dessa företag eller några företag över huvud taget).
  14. E154 Brun FK - Förbjudet i Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Norge, Sverige, Schweiz, Västtyskland och USA.
  15. E155 Brun HT - Förbjudet i Japan, Sydafrika och USA.
  16. E171 Titandioxid - Förbjudet i Japan, Portugal och Spanien.
  17. E180 Litolrubin BK - Förbudet i USA.

 

Börja läsa innehållsdeklarationerna!
  • Undvik alla farliga och okända livsmedelstillsatser och aromämnen som inte klart anges vara naturliga!
  • Kom ihåg att livsmedelstillsatser kan uppges som nummer eller enbart namn!
  • Köp mat som är obehandlad i största möjliga utsträckning!
  • Köp endast ekologisk mat!

Källa:
Roy Firus, kontakt e-post [email protected]
Översättning: Ylva Hilderman
Assistent: Svala Firus


Kommentarer
Postat av: Sami

Skulle vara intressant att veta varifrån informationen till detta kommer ifrån?



//Sami Kallio

2009-10-21 @ 20:51:58
URL: http://www.samikallio.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0