Bra start på dagen..Spirulina smoothie
1 1/2 dl bär
2 dl havre mjölk eller om man hellre vill ha vanlig mjölk.
1 msk hela linfrön
1 skopa proteinpulver
1 msk kokosfett
1 tsk spirulina eller vetegräs pulver
1 tsk kanel
Mixa!
Handmixer är väldigt smidigt och lätt att använda sej av. :)
Styrketräning bästa hjälpen vid värk!!
Tänkvärda ord, inte lätt att leva efter men bra att sträva efter!
Tips!!
Picknick!

Gryning
Nöjd med vad man har...
LYCKAN KOMMER LYCKAN GÅR, DEN SOM ÄLSKAR LYCKAN FÅR<3
Rödbetor
Ett tips att få in rödbetor i kosten är att blanda i det i hummus, bröd eller göra ugnsbakade rödbetor. Man kan även dricka färdig rödbetsjuice som finns att köpa ute i handeln.
Lite allmänt av betydelsen av en bra kost..
Vi drabbas dagligen av så kallade fria radikaler som skadar våran kropp och orsakar infektioner, sjukdomar, mm.
Det enda skyddet mot fria radikaler är Antioxidanter som vi framförallt finner naturligt i färgstarka frukt och grönsaker. Fria radikaler påverkar även vårat åldrande liksom vår hud. Så att det hjälper med en anti rynk kräm för att hålla rynkor borta , det kan ni glömma. Det kommer först och främst innefrån, en god kost, mycket vatten och en god ordentlig sömn.
Påverkan av muskelutveckling och prestation påverkas också väldigt mycket av våra matvanor samt när detta intas.
Det ultimata för kroppen är naturligtvis en så bra och ren mat som möjligt. Men tyvärr är vår mat i dagens samhälle inte alltid så bra och näringsrik som den var förr och mycket av näring försvinner även under tillagningen. Endel har svårt att ta upp näringen från mat då de av olika orsaker har svårt att bryta ner maten. Därför är tillskott av olika slag ett mycket bra kompliment för att se till att man får i sig ett dagligt behov av vitaminer och mineraler som har stor betydelse för funktionerna i våra kroppar skall fungera.
Tillskotten som finns på vår marknad idag är ju en hel uppsjö och är man inte insatt är det väldigt svårt att veta vad som är bra och mindre bra.
För det varierar väldigt mycket från produkt till produkt vad det är man får för pengarna.
Jag har för egen del haft en del problem med min mage i form av stress mage, eller IBS som man även kan kalla det vilket gör att jag lätt kan får uppsvälld mage. Därför har jag tyckt att detta vart extra intressant att läsa mer om för det är såå vanligt att människor har magproblem idag och det kan finnas en mängd olika orsaker och en mängd olika behandlingar. Alla fungerar vi olika och reagerar på olika sätt.
Kroppen är en kompliserad manick men egentligen så är den inte så svår att förstå om man verkligen lär sej att lyssna på sin kropp.
Att befrämja en bra matsmältning och en hälsosam tarmflora kan ha stora hälsoeffekter.
Många har problem med trög mage, förstoppning, gaser, irritation m m. Vårt sätt att behandla mage-tarm-problem är dels att rekommendera en förändring i livsföringen (kost och motion), dels reningskurer och kosttillskott.
Allmänna råd för en bättre tarmhälsa
Tarmen ska skydda övriga kroppen mot oönskade inkräktare (bakterier, parasitrer, gifter) genom en tillräckligt sur magsäck, frisk slemhinna och därmed en frisk tarmflora. Då kan endast viktiga näringsämnen passera genom tarmväggarna till levern som i sin tur kan skicka dessa vidare i kroppen. Annars uppstår en självförgiftning med vanliga symtom som sötsug, uppblåst mage, förstoppad eller diarré, rapar, gaser, ont i magen och trötthet.
En självförgiftning med återcirkulerande gifter är ett resultat av en försämrad tarmflora, då denna har rubbats genom en överväxt av skadliga bakterier som sedemera kan orsaka inflammatoriska tillstånd med symtom enligt diagnos IBS.
Rekomendation är att alltid rena tarmen innan man fyller på med goda tarmbakterier. Det är också bra att genomgå en lever- och gallkur efter en sanering av svampar och parasiter. Efter en rening är det bra att läka en genomsläpplig tarmvägg. Anledningen är att man bör rensa bort det som har orsakat problemet, innan man skapar en läkning och därmed en långsiktig förändring av mage- och tarmhälsan.
En god tarmflora är kroppens försvar mot inkräktare och ingår starkt i kroppens immunförsvar. Ett bra immunförsvar är avgörande för hurvida du kommer att kunna ha förmåga att försvara dig mot omvärldens sjukdomar och gifter. Det är viktigt att se över vad man äter och hur man äter eftersom kosten är en viktig orsak till bra eller sämre tarmhälsa. Många patienter har ätit mycket antibiotika och andra läkemedel som har orsakat en försämrad tarmhälsa.
En bra måltidsersättning
Välsmakande näringsdryck som passar den som vill undvika både socker och mjölkprodukter!
Tre portioner av denna näringsrika lågkaloriprodukt täcker hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Utmärkt för viktkontroll och det perfekta mellanmålet när du har bråttom. Personer som vill öka i vikt kan också använda FitMeal, men då som tillägg till den vanliga kosten i form av mellanmål. Varje burk innehåller 14 portioner.
Finns i många smaker. Blandas med vatten. Priset ligger på runt 300 kr för 14 portioner.
Tips vid brödbakning
Sedan för att mackan ska fortsätta att vara nyttig krävs ju bra pålägg dessutom:) Allt handlar om mängder så bröd i sej är inte onyttigt som många tror. Däremot vad man väljer för bröd samt hur många bröd, det är ju en annan femma!
Blåbärs limpa
- 3 dl filmjölk
- 1 dl rågmjöl, grovt
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl siktat dinkelmjöl
- 1 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- ½-1 dl torkade blåbär (t.ex. Risenta)
- 1 ½ dl ekologisk blåbärssylt (t.ex Kung Markatta)
- ½ dl ljus sirap
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan resten. Rör om till en slät smet och häll den i en avlång smord brödform. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 60 min.

Frukt bröd
- ½ dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl bärmix
- 1 tsk bakpulver
- salt
- 1 msk rapsolja el. smör
- 3/4 dl naturell yoghurt
- 1 msk flytande honung

Snabba frallor
2 dl siktat dinkelmjöl
½ msk bakpulver
1½-2 dl äpple, grovt rivet
2 krm salt
2 ägg
1½ dl kesella/kvarg
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt äpplet och blanda om. Blanda ner ägg och kesella/kvarg och blanda om väl. Klicka ut och forma till fyra bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min.
Fikonlimpa i form



Ingredienser:
10 torkade fikon 4 dl vetemjöl 2 dl fint rågmjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk salt 4 dl filmjölk

Gör så här:
Skär fikonen i tunna strimlor. Blanda dem med de båda mjölsorterna, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Häll degen i en väl smord avlång form, cirka 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 45 minuter. Låt brödet stå kvar i formen cirka 5 minuter innan det stjälps upp på galler och får kallna
Dinkelfralla med aprikos och pumpafrön

Antal portioner: 4


Ingredienser:
3 dl fullkornsdinkelmjöl 4 dl dinkelmjöl 4 tsk bakpulver 1 ½ tsk salt 2 dl pumpafrön 1 dl torkade aprikoser, hackade 2 ägg 1 burk kesella, 250 g 3 dl mjölk

Gör så här:
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk, rör sedan ner äggblandningen i de torra ingredienserna. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar i muffinsformar eller smord muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter i 225 grader.
Dinkelmjöl är ett bättre alternativ än vetemjöl då det har en högre proteinhalt b.la

Något nytt!
Koka upp vatten och lät 4 påsar av grön te/vanilj stå och dra i ca 5 min. Sedan lät jag det svalna och la i lite is. Pressa i Några droppar citron även. Mums. Svalkande och gott.
Uppdatering
Yoga
Finns sex grundprinciper för hälsa och välmående:
Tanken; du kan tänka dej i/ur form
Vätskan; Du kan dricka dej i/ur form
Andningen; du kan andas dej ur/i form
Näringen Du kan äta dej ur/i form
Motion DU kan träna dej ur/i form
Dygnsrytmen: Du kan sova dej ur/i form
Jag ska verkligen ge yoga en chans.. har insett att det är en oerhörd bra träning för både kropp och själ.Jag har alltid velat köra på och ta ut mej ordentligt när jag tränar och tyckt mer eller mindre det nästan känns fånigt och meningslöst att yoga. men så fel jag haft! Att blanda konditionsträning då vi får jobba och stärka vårt hjärta, styrketräning för hållning och muskel styrka, yoga och meditiation för ett inre lugn, kropps medvetenhet, smidighet tror jag ger den bästa ultimata träningen. Allt handlar om en sund balans.. och den är minsan inte den lättaste att hitta. Varken för mycket eller lite träning är sunt. Men kroppen är gjord för att vara i rörelse och aktiv vila tror jag definitift är den bästa.. För ett bra mående krävs det inte bara fysisk träning, det krävs också en god kost, god sömn, en stabil ekonomi, och nära reltioner.
Ett tips.. skriv upp följande punkter
Relationer
Träning
Arbete
Sömn
Annat
Vart prioriterar du din mesta del av tid? Nåt som blir försakat?
Yogaställningarna påverkar kroppen och dess inre organ på många olika sätt. Som t.ex;
Ø Förbättrad andning och syreupptagning
Ø smidig, uthållig muskulatur
Ø aktiverar din självläkning
= höjt immunförsvar
Ø ökar din mentala balans
Ø påverkar matsmältning
och hormonbalans
Ø ger ett starkare,
mer uthålligt nervsystem
Ø vitaliserar kroppens
inre organ och körtlar
Ø balanserar höger & vänster hjärnhalva
Ø skapar bättre rörlighet
i leder och ligament
Ø gynnar en förbättrad och kvalitativ sömn
Bilder av hjärnans aktivitet under Yoga Nidra
Bilder av hjärnans aktivitet under Yoga Nidra
av Robert Nilsson
"Vi räknade inte med att de som mediterade i så hög grad kunde styra sin medvetenhet"
(hjärnforskare Troels Kjær, Kennedy Institutet, Danmark)

Förberedelse till scanning på Rikshospitalet i Köpenhamn. De 21 elektroderna till EEG är på plats på huvudet. Nu fattas bara hörlurarna till Yoga Nidra. När mätningarna sedan går igång är det ingen annan än försökspersonen närvarande i lokalen.
För första gången har forskare lyckats ta bilder av hjärnan under en meditativ djupavspänning med så kort exponeringstid som en minut per fotografi. Det skedde med en av den medicinska forskningens mest avancerade instrument, PET-scannern på Rikshospitalet i Köpenhamn. Initiativtagare var forskarna dr. Hans Lou och dr. Troels Kjær från Kennedy Institutet i Köpenhamn.
Då de kontaktade oss sa de att de ville mäta uppmärksamhet! Men hur mäter man den? På Skandinavisk Yoga och Meditationsskola har vi tidigare samarbetat med olika forskare i undersökningar av bl.a. yogans andningsövningars påverkan på blodtrycket. Vi har också mätt deltagarna på Håå Kursgård (sex år i rad) beträffande 3-månaderskursens verkningar på reduktionen av blodets innehåll av skadligt fett (kolesterol), på kroppens hormonbalans, på balansen mellan de två hjärnhalvorna och på resultatet av uppmärksamhetsträning. Att mäta själva uppmärksamheten däremot, och hur hjärnan fungerar vid en medveten styrning av uppmärksamheten, det var helt nytt för oss.
Först föreställde vi oss att man kunde göra mätningar på personer som gjorde Kriya Yoga. Det är en meditation som givit mycket tydliga resultat i andra undersökningar (se nästa Bindu). I en PET-scanner kan man emellertid endast ligga. Man kan alltså inte göra den typen av undersökning på en person som sitter i en meditationsställning.
Vi blev därför eniga med forskarna om att mäta personer som praktiserade Yoga Nidra efter Swami Janakanandas
CD eller kassettband. På så sätt var vi säkra på att alla som undersöktes gjorde exakt samma sak. Vi ville också begränsa mätningarna till att endast omfatta personer som praktiserade Kriya Yoga regelbundet - de skulle göra Kriya Yoga på morgonen innan de åkte till sjukhuset och tog bilder av hjärnan.
Mätningen
Försökspersonerna lade sig en åt gången i PET-scannern.
Själva inspelningen av en bild (insamling av data i scannern) tar en minut, men sedan får man vänta i 10 minuter innan man kan ta en ny bild. Sammanlagt togs åtta bilder. Bilderna visar vilka områden i hjärnan som är aktiva före (en bild), under (fyra bilder) och efter Yoga Nidra (tre bilder).
Personen som ligger i PET-scannern störs inte av fotograferingen, utan praktiserar oavbrutet den djupa Yoga Nidra, från början till slut.
Hjärnans aktivitet mättes samtidigt med en elektroencefalograf (EEG, se också sidan 5) under hela proceduren. EEG-kurvorna visade som väntat, att de befann sig i ett meditativt tillstånd under hela Yoga Nidra.
Efteråt gjordes de olika personernas hjärnbilder lika stora, för det var viktigt att de olika delarna av hjärnan hade exakt samma storlek och placering (Talairach space). Sedan jämfördes bildernas data, och de genomsnittliga värdena beräknades.
Det togs bilder av vaket tillstånd med slutna ögon, och av fyra olika övningar under Yoga Nidra. Genom att jämföra dessa data, och dra den normala aktiviteten ifrån aktiviteten under Yoga Nidra, kunde man se i vilka områden av hjärnan som aktiviteten steg under avspänningen.
Och för att ta reda på vad som var karakteristiskt för det normala tillståndet, i förhållande till tillståndet under Yoga Nidra, lade man ihop värdena av de bilder som var tagna före och efter Yoga Nidra, och drog ifrån värdena av de fyra bilderna tagna under Yoga Nidra.
Nu ville forskarna se om det var någon skillnad på hjärnans aktivitet under de olika delarna av Yoga Nidra. Då den första bilden togs upplevde försökspersonen sin kropp, speciellt de olika delarna av ansiktet. Nästa bild togs under upplevelsen av glädje och lycka, den tredje under upplevelsen av en sommardag på landet, och den fjärde i slutet av Yoga Nidra under upplevelsen av "vem är jag".
Efter behandling av bilderna framträdde två grupper: Det visade sig att de mer "konkreta" uppgifterna, som upplevelsen av kroppen och landskapet, aktiverade ungefär samma områden i hjärnan (fig 4); och de mer "abstrakta" uppgifterna, som känsla av lycka och vem är jag, aktiverade andra områden (fig 3).
Resultat
Under utövandet av Yoga Nidra visade mätningarna av hjärnans aktivitet (EEG) att personerna ständigt befann sig i ett djupt avspänt tillstånd, som liknar sömn. Theta-aktiviteten ökade betydligt på alla 21 elektroderna (11% p). Alfa-aktiviteten, däremot, minskade endast obetydligt (2% NS); det visar att detta meditativa tillstånd är helt olikt sömn-tillståndet, och innehåller medveten uppmärksamhet. Tillståndet var konstant, och alfa/theta-aktiviteten jämnt fördelat över hjärnan, under de 45 minuter avspänningen varade.
Hela försöket tog 1½ timme per deltagare. Under denna period låg personen helt stilla i samma ställning. När tillstånden före och efter Yoga Nidra, när man bara ligger och vilar, jämfördes med tillståndet under Yoga Nidra, visade mätningarna stor skillnad på de två tillstånden. Detta bekräftar att det är viktigt att använda en teknik om man vill uppnå resultat som dem som beskrivits i denna och andra artiklar här i tidskriften.
PET-scannern visar att det inte var ett sömnigt eller omedvetet tillstånd försökspersonerna befann sig i under avspänningen. Vilket man kunde förvänta av en person som befinner sig i ett så djupt tillstånd. Försökspersonerna har fortfarande i mycket hög grad kontroll över vad som sker. Man ser tydligt hur avgränsade centrer i hjärnan aktiveras efterhand, beroende på var i Yoga Nidra man befinner sig. Det är alltså ingen tillfällighet vad som sker i hjärnan under Yoga Nidra, eller var det sker.
Bilderna av de sju yogalärarnas hjärnor visade en förbluffande stor överensstämmelse. Något som kan verka paradoxalt, för den som själv inte har erfarit meditation, är kanske att dessa klara resultat, som visar en mycket hög grad av koncentration hos forsökspersonerna, är skapade helt utan ansträngning. Man ligger inte och försöker framtvinga de olika saker man upplever under Yoga Nidra, tvärtemot: EEG visar att personerna är helt avslappnade från början till slut. Man lyssnar endast till instruktionerna och upplever tydligt vad som sker, som ett barn som upplever en saga, aktivt och deltagande, men utan ansträngning.
Resultaten bekräftar yogins erfarenhet: Koncentration är ett spontant tillstånd, som kommer av sig självt när man använder en metod som tar bort det som står i vägen för den.
Och som läkarna sade: "Det visar att de 1,5 kg (hjärnmassa) med det okända innehållet kan styra sin egen aktivitet på ett förbluffande exakt sätt. Sett med holistiska ögon tyder det på att kropp och själ uppträder som en helhet."
Slutsats
Medvetandet under Yoga Nidra är i ett mycket djupt och stabilt tillstånd.
Samtidigt visar mätningarna, för första gången, att man i ett så djupt tillstånd kan vara fullt medveten - att man både kan uppleva och styra hjärnans aktivitet medvetet. Detta bekräftar att meditation är ett fjärde medvetandetillstånd, vid sidan av dröm, sömn och vakenhet (se också "Det avspända tillståndet och vetenskapen").
1. vila

Denna bild är baserad på de fotografier som togs före och efter Yoga Nidra. Den illustrerar alltså det tillstånd som är närmast den normala dagsmedvetenheten, utan trötthet eller stress. De som använder Yoga Nidra berättar att de inte bara får något ut av djupavspänningen medan de gör den, utan att den i hög grad har en gynnsam inverkan på resten av dygnet.
På dessa bilder är det den främre delen av hjärnan, vilken står för den överordnade styrningen, som är aktiv. Den ser bl.a. till att vi kan fungera i ett komplext samhälle, då den "tar ställning" till signaler från de djupare känslomässiga och instinktiva delarna av hjärnan.
Hjärnstammen och lillhjärnan är också aktiva, detta tyder på att man är "redo till handling"
2. meditation

Denna bild visar allmäntillståndet under hela Yoga Nidra. Här är det syncentret i bakhuvudet och centret för känsel (d.v.s. beröring, och kroppsdelarnas läge) på toppen av huvudet som är aktiva, och i kontakt med det limbiska systemet.
Detta tyder på en ökad förmåga till att visualisera och, vilket är viktigt, att man har god kontakt med sina känslor. Några av lärarna hade också en tydlig aktivitet i centret för långtidsminnet, vilket stämmer väl överens med att människor som mediterar berättar att extra tydliga minnen kan dyka upp under eller efter en meditation.
Det ska dock understrykas från vår sida att försökspersonernas erfarenhet av och regelbundna användning av Kriya Yoga möjligtvis förstärker verkningarna av Yoga Nidra.
3. abstrakt

Denna bild är skapad under mätningarna vid upplevelsen av lycka, och i slutet av avspänningen, vid upplevelsen av identiteten - att vara i sitt eget centrum. Under dessa "abstrakta upplevelser" i Yoga Nidra var särskilt centret för tal- och språkförståelse aktivt.
Det ska dock inskjutas från vår sida att bilderna bara visar var det är störst aktivitet, och inte den allmänna aktiviteten i hela hjärnan, som visas av bild 2.
4. konkret

Vid genomgången av kroppens olika delar (i detta fall, speciellt ansiktet), och upplevelsen av en behaglig sommardag på landet, var det särskilt syncentret och centret för känsel som var aktiva.
När man ser på dessa bilder (1,2 och 4), så får man föreställa sig att de lysande områdena är inne i hjärnan, alltså inte bara på ytan av hjärnbarken. På bild tre däremot ligger aktiviteten på ytan. Alla aktiva områden var i stort sett symmetriska i båda hjärnhalvorna.

Hjärnbilderna blev tagna i en PET-scanner (Positron Emission Tomography), som mäter blodets genomströmning i olika delar av hjärnan. Blodet blir synligt genom att man sprutar in vatten med svag radioaktivitet som kontrastämne.
Tomografi kommer från det grekiska ordet tomos, som betyder sektion. I PET-scannern blir hela hjärnan registrerad i 4,25 mm tjocka snitt. På så sätt får man en tredimensionell bild av hjärnans aktivitet.
När en del av hjärnan arbetar speciellt mycket stiger blodgenomströmningen. Genom att jämföra bilder tagna vid olika tidpunkter, kan man se var i hjärnan aktiviteten stiger i bestämda situationer.
Varför är det intressant? - en kommentar av psykolog Ronny Öhrnell.
Tidigare har man under meditation endast kunnat mäta endimensionellt med EEG, hudmotstånd, blodtryck etc, och visat att tillståndet förändrar sig. Det vill säga att man har beskrivit en lodrät dimension, d.v.s. en fördjupning. Innehållet i det ändrade tillståndet har man däremot inte kunnat mäta eller påvisa. Med denna undersökning läggs en vågrät dimension till mätningarna av det förändrade medvetandetillståndet, så det får liv. Det som sker på de djupare medvetandenivåerna kan nu mätas och visas.
Undersökningen visar att olika centrer för sinnesintryck i hjärnan är aktiva, men aktiviteten är en inre. Av egen erfarenhet vet vi att det vi upplever i vårt inre är mer föränderligt än det vi ser och hör genom våra sinnen i den yttre verkligheten. Våra tankar, vår fantasi eller våra drömmar tar hela tiden nya former. När vi låter dessa centrer sysselsätta sig med inre upplevelser, varifrån kommer då impulserna, när vi tydligen inte får dem utifrån? Från djupare plan? Utifrån trots allt? Eller skapas de i hjärnan, t.ex. i syn- eller känselcentren? Fungerar språkcentret på samma sätt på det djupare inre planet som när vi talar? Eller har det andra funktioner?
Här finns alltså en "ny värld" att utforska. Det kan göras med mätningar och genom att kombinera mätningar med den beskrivning, som den mediterande ger av det han eller hon upplever på vägen.
Undersökningen bekräftar också mycket om avspänning och meditationUndersökningen som tidigare beskrivits av folk som känner till det av egen erfarenhet - och att det i det inre härskar en annorlunda verklighet än de yttre sinnenas, som delvis lyder andra lagar.
Några guld dagar på västkusten
Havet det underbara<3



Bra att ha hemma
I kylskåpet
ägg
rapsolja
nuturell yoghurt
havregrädde/sojagrädde
keso
kesella
crème fraiche
fetaost
Hårdost
starka kryddor på burk
fonder utan smakförstärkare
fransk senap
färsk ingefära
tomatpuré
pumpakärnor
mandel
cashewnötter
valnötter
pinjekärnor
solrosfrön
sesamfrön
vitvinsvinäger
rödvinsvinäger
balsamvinäger
grönsaker
aubergine
zucchini
blomkål
broccoli
morötter
gurka
färsk sallad
citron
paprika
gul lök
röd lök
schalottenlök
m.m.
I frysen
kycklingfiléer
hel kyckling
vita fiskfiléer
laxfiléer
räkor
mager nötfärs
gröna bönor
broccoli
spenat
bär
frukt
isbitar
I skafferiet
fullkornspasta
fullkornsris
bulgur
quinoa
hela dinkelkorn
havregryn
havrekli
rågflingor
kokosflingor
fullkornsbröd
konserver
tonfisk i vatten
sardiner i tomatsås
krossade tomater
kronärtskocksbottnar
torra bönor & linser
kikärtor
annat
extra virgin olivolja
svarta oliver
gröna oliver
mörk choklad 70 %
torkade aprikoser
honung
kanel
malen ingefära
malen kardemumma
cayennepeppar
curry
spiskummin
och andra kryddor
färska kryddor
basilika
timjan
rosmarin
mynta
frukt
päron
äpplen
apelsiner
m.m.
annat
salt
havssalt
svartpeppar
avokado
tomater
vitlök

Lax sallad

Blandsallad, lax,avokado och pinjenötter salt och peppar. Enkelt gott och nyttigt!
Bröd utan spannmål, lufttorkad skinka,gurka,avokado

Hittade receptet hos Sanna Edhin men jag har ändrat lite. Bland annat behövdes det mer vatten för att röra ut fiberhusken. Fiberhusk hittade jag på ICA och det blir som ett gelé. Det är viktigt att det blir blandat ordentlig annars blir det klumpigt i brödet.
ett stort bröd
75 g smör (eller ca 1 dl rapsolja)
1 dl kallpressad kokosolja
1 dl vatten
2 msk fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal)
1 1/2 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 1/2 dl kokosflingor
125 g mandlar, grovt hackade (alternativt 3 dl skrädmjöl eller havremust)
4-5 ägg
1 matsked mald kardemumma
1 tsk havssalt
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda ner fiberhusken i vatten och låt svälla i 5 minuter. Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så att de finfördelas lite. Blanda sedan samman alla ingredienser till en deg som blir kletig och hälls ut på en smord bakplåt och formas till ett runt bröd (ca 7-8 cm högt och 20-25 cm i diameter). Låt stå i ugnen i 60 minuter.
Förvara brödet i kylskåpet och skär i skivor.
Äggröra, avokado, morötter.
